Hoe bereken je Btw?

Als consument moet jij altijd Belasting toegevoegde waarde (Btw) betalen over producten. Voor voedsel geldt een tarief van 9 procent, terwijl over veel andere producten 21 procent aan Btw betaald moet worden. Er zijn echter genoeg consumenten die geen idee hebben wat Btw is, laat staan wat er mee gedaan wordt. Btw is simpelweg een vorm van belasting. Het percentage Btw wordt altijd berekend over de totaalprijs van een product. Ben jij benieuwd hoe jij de Btw berekend? Dan ben je hier aan het juiste adres.

calculate

Verkoopprijs inclusief of exclusief Btw

Wanneer jij een product koopt in de winkel, staat de Btw altijd op de bon. Het aangeschafte product staat doorgaans bovenaan. De Btw staat in de meeste gevallen ergens onderaan vermeld. Hier staat doorgaans het percentage Btw dat afgedragen is over het product. Ook staat erbij om welk bedrag het gaat. Maar hoe zit het eigenlijk met de verkoopprijs van producten? Is dit nu inclusief of exclusief Btw? Bij de meeste producten is de prijs die op het prijskaartje staat inclusief Btw. Ter verduidelijking staat het er soms bij vermeld. Betreft het een product waar de Btw nog overheen komt? Dan staat er nagenoeg altijd bij vermeld dat de prijs exclusief Btw is.

Zelf Btw berekenen

taxIn het geval van Btw gaat het soms om verschillende percentages. Het is dus niet zo dat jij per aankoop een vastgesteld bedrag aftikt, zoals bij zorgverzekeringen bijvoorbeeld het geval is. Btw wordt namelijk over ieder product berekend. Wil jij weten om wat voor een bedrag het gaat? Dan kun je dit het makkelijkst achterhalen met behulp van een kruistabel. Indien het om een bedrag inclusief Btw gaat, zet je dit bedrag op 100 procent. Zet deze twee getallen boven elkaar. Betaal jij 21 procent Btw? Zet dit percentage dan naast de 100 procent. Vervolgens vermenigvuldig jij het totaalbedrag met 21. Door dit getal door 100 te delen, weet jij hoeveel Btw jij betaald hebt. Gaat het om een product met 9 procent belasting? Vervang de 21 uit het bovenstaande voorbeeld dan gewoon door 9. De rest van de berekening werkt op dezelfde manier.

Besparen op Btw mogelijk?

De hoogte van het Btw-tarief is op voorhand bepaald voor alle producten die verkocht worden. Indien jij een smartphone zoekt, betaal je hier altijd 21 procent Btw over. Dit is bij elke winkel het geval. Toch kun jij bij sommige winkels een lager bedrag aan Btw betalen. Hoe? Door een product zo goedkoop mogelijk aan te schaffen. Hoe lager het bedrag, hoe minder geld er aan Btw afgedragen moet worden. Bij de aankoop van dure producten kun jij dan ook makkelijk geld besparen met vergelijkers. Bezoek daarom ook altijd vergelijkingswebsites. Jij bespaart zodoende vaak geld op jouw aankopen en draagt ook nog eens minder geld af aan Btw.

© 2020 toegevoegde-waarde.nl. All rights reserved.

Amstelveenseweg 500, 1081 KL Amsterdam, Netherlands | MERK OP: Archiefversie