FAQ

Wat is toegevoegde waarde?

In ieder land wordt er door diverse partijen gewerkt aan een product voordat deze op de markt komt. Neem bijvoorbeeld een aardappel. Deze wordt eerst gepoot, vervolgens geoogst en daarna mogelijk nog geschild en voorgekookt. Er zijn dus heel wat partijen die het product in handen hebben voor deze in de verkoop komen. Iedere partij voegt er waarde aan toe. In de totaalprijs is dan ook vaak toegevoegde waarde opgenomen. Dit kennen we in Nederland beter als de Belasting toegevoegde waarde, ook wel Btw genoemd. Dit is een bepaald percentage dat over een product geheven wordt. Kort door de bocht is het gewoon belasting dat betaald wordt aan de overheid.

Hoe hoog is de Btw?

We kunnen op voorhand niet direct een standaard Btw-tarief geven. In ons land kennen we namelijk verschillende tarieven. Het hoogste tarief is 21 procent. Dit wordt geheven over luxeproducten, zoals televisies, smartphones, cosmetica en speelgoed. Daarnaast kennen we ook nog het 9 procent tarief. Dit wordt gebruikt voor het belasten van voedsel. Dit is een eerste levensbehoefte, waardoor er minder aan Belasting toegevoegde waarde afgestaan hoeft te worden. Tot slot kennen we ook nog de vrijstelling (ook wel 0%-tarief genoemd). Dit is echter alleen van toepassing op ondernemers. Sommige ondernemers die zakendoen met het buitenland worden vrijgesteld van Btw. Ook bepaalde beroepen/branches zijn niet-Btw-plichtig.

Wat gebeurt er met de Belasting toegevoegde waarde?

Veel mensen weten dat er belasting betaald moet worden over de toegevoegde waarde. Hier maken bedrijven immers geen geheim van. Op een kassabon of factuur staat namelijk altijd het Btw-tarief en het bijbehorende bedrag vermeld. Maar gaat dit geldt eigenlijk naar de winkel of het betreffende bedrijf? Nee. De Btw wordt namelijk afgedragen aan de Nederlandse staat. Althans, wanneer de consument aankopen doet. Bij bedrijven werkt het anders. Indien een bedrijf factureert aan een andere onderneming, wordt het bedrag inclusief Btw betaald. Indien een bedrijf meer Btw heeft ontvangen dan betaald, moet het dit verschil terugbetalen. Wanneer er minder is ontvangen dan betaald, krijgt het bedrijf juist geld.

Hoe bereken je Btw?

In de meeste gevallen hoef jij zelf de Btw niet te berekenen. In de meeste winkels staat op het prijskaartje namelijk de prijs inclusief de Belasting toegevoegde waarde. Het totaalbedrag dat jij aan Btw betaald hebt, vind je altijd terug op de bon. Meestal staat dit ergens onderaan. De prijs van producten wordt soms echter ook exclusief de Btw aangegeven. In dat geval is het wel handig wanneer jij de Btw kunt berekenen. Gebruik hiervoor een kruistabel. Het bedrag op het prijskaartje stel je op 100 procent. Naast deze 100 procent zet jij het cijfer 21. Deze 21 vermenigvuldig jij met de prijs, alvorens je het totaal deelt door 100. Jij weet zodoende hoeveel er nog over de prijs heen komt aan Btw. In het geval van 9 procent Btw vervang jij gewoon het cijfer 21 door 9.

Wat houdt een Btw-vrijstelling in?

Sommige beroepen en branches in ons land zijn vrijgesteld van Btw. Dit houdt in dat zij geen Btw af hoeven te dragen. Nu ben jij vast en zeker benieuwd voor welke beroepen en branches dit geldt. Medisch specialisten, onderwijzers en erkende kinderopvangen zijn vaak niet-Btw-plichtig. Ook journalisten hoeven doorgaans geen Btw af te dragen over hun werkzaamheden. Dit geldt overigens alleen wanneer het om berichten voor niet-commerciële doeleinden gaat, zoals een krant of tijdschrift. Over commerciële teksten moet namelijk wel gewoon Btw betaald worden.

Moet ik Btw betalen over mijn zorgverzekering?

Er wordt geen Btw geheven over zorgverzekeringen. Toch denken veel mensen dit wel, maar dit is dus ten onrechte. Deze verwarring wordt veroorzaakt door de assurantiebelasting. Dit is een belasting die geheven wordt over verzekeringen. De hoogte van deze assurantiebelasting bedraagt 21 procent. Juist, net zoveel als het hoogste Btw-tarief dat wij kennen. Dit is ook de enige overeenkomst tussen deze twee vormen van belasting. Verder hebben de assurantiebelasting en de Belasting toegevoegde waarde namelijk helemaal niets met elkaar te maken. Ook voor de meeste andere verzekeringen geldt dat jij hier geen Btw over hoeft te betalen. Verzekeringen vormen namelijk een uitzondering op de Btw-regels die in ons land van kracht zijn.

© 2020 toegevoegde-waarde.nl. All rights reserved.

Amstelveenseweg 500, 1081 KL Amsterdam, Netherlands | MERK OP: Archiefversie