Hoe werkt het Btw-systeem precies?

money

Ondernemers krijgen bij het opstellen van een factuur nagenoeg altijd te maken met Btw. Voor hen is het dan ook gesneden koek. Hoe anders is dit bij consumenten. Zij betalen voor hun boodschappen in de supermarkt een vast bedrag. Dit geldt ook wanneer zij luxeproducten kopen, zoals een nieuwe televisie. Het totaalbedrag dat aan de kassa of online betaald moet worden, is vaak inclusief Btw. De meeste mensen betalen dit bedrag gewoon zonder erbij na te denken. Logisch, want het moet toch betaald worden. Ben jij wel eens benieuwd hoe ons Btw-systeem nu eigenlijk in elkaar steekt? Wij proberen het jou in onderstaande tekst kort en helder uit te leggen.

De hoogte van de Btw

In ons land kennen we verschillende Btw-tarieven. Deze worden standaard bepaald en hier heb jij zelf dus geen invloed op. Voor etenswaren betaal jij doorgaans het lage Btw-tarief (9 procent). Voor luxeproducten, zoals een televisie, computer of bankstel, geldt een tarief van 21 procent. Daarnaast kennen we nog de 0 procent-regeling, ook wel vrijstelling genoemd. Met dit Btw-tarief hebben enkel ondernemers te maken.

Bedrijven en Btwtax

Naast consumenten betalen ook bedrijven Btw. Althans, er staat altijd Btw vermeld op een factuur. Bij de aangifte omzetbelasting die ondernemers verplicht moeten doen, moeten zij extra betalen of ontvangen zij geld. Extra betalen is aan de orde wanneer er meer Btw-ontvangen is dan jij zelf betaald hebt. Heb jij juist meer aan Btw betaald dan je hebt ontvangen? Dan krijg je dit bedrag terug van de Belastingdienst. Eigenlijk blijft het geld dat aan Btw betaald wordt gewoon circuleren in het bedrijfsleven. Kort door de bocht kunnen we dus stellen dat de consument voornamelijk opdraait voor de Btw.

Btw en verzekeringen

Btw wordt nagenoeg over alle producten betaald. Maar hoe zit het eigenlijk met verzekeringen? Zowel voor consumenten als ondernemers geldt dat er geen Btw betaald wordt over bijvoorbeeld een zorgverzekering of een aansprakelijkheidsverzekering. Toch ontstaat er vaak verwarring over Btw op verzekeringen. Hoe dit komt? Door de assurantiebelasting die geheven wordt. Dit is een belasting op verzekeringen, maar deze wordt afgedragen door de verzekeraar en dus niet door consument of ondernemer. Dit bedrag is, net als de Btw, 21 procent van het totaal. Hierdoor denken veel consumenten en ondernemers dat er Btw geheven wordt over bijvoorbeeld zorgverzekeringen. Maar dit is dus absoluut niet het geval.

© 2020 toegevoegde-waarde.nl. All rights reserved.

Amstelveenseweg 500, 1081 KL Amsterdam, Netherlands | MERK OP: Archiefversie