Wordt er ook Btw geheven op mijn ziektekostenverzekering?

tax

Alle inwoners van 18 jaar en ouder zijn volgens de Nederlandse wet verplicht een zorgverzekering te hebben. Iedereen die zo’n verzekering heeft, betaalt per maand premie. Zorgverzekeringen zorgen er op hun beurt voor dat jij bij ziekte niet op hoeft te draaien voor de kosten. Zo wordt een bezoekje aan de huisarts bijvoorbeeld altijd vergoed. In andere gevallen hoef jij slechts een gedeelte van de kosten voor jouw rekening te nemen. Maar hoe zit het eigenlijk met Btw en ziektekostenverzekeringen? Wordt er bijvoorbeeld ook Btw gegeven over deze verzekeringen? In onderstaande tekst geven wij jou antwoord op deze vragen.

Geen Btw op ziektekostenverzekering

Vaak wordt gezegd dat er op alle producten en diensten in Nederland Btw wordt geheven. Dit is echter een verkeerde aanname. Zo zijn er bepaalde producten en diensten die vrijgesteld zijn van Btw. Ook binnen de verzekeringswereld is dit het geval. Zo hoeven Nederlanders bijvoorbeeld geen Btw te betalen over hun zorgverzekeringen. De maandelijkse premie die jij betaalt, bevat dus geen onderdeel dat doorgespeeld wordt naar de Belastingdienst. De premie komt dus volledig ten goede aan de zorgverzekeraar, zodat jij de zorg krijgt waar jij recht op hebt. En zeg nou zelf: het zou toch wat vreemd zijn wanneer jij belasting moet betalen over jouw zorg?

Verwarring

taxUit ervaring weten wij dat mensen vaak denken dat er wel Btw geheven wordt over een zorgverzekering. Dit is echter niet het geval. Hoe het kan dat er dan toch verwarring over bestaat? Dat is het gevolg van de assurantiebelasting. Dit is een belasting die rust op verzekeringen. De hoogte van deze belasting bedraagt 21 procent en dat is net zo hoog als het hoogste Btw-tarief in ons land. Het is dus wel begrijpelijk dat mensen denken dat deze 21 procent Btw is. Het zijn echter twee verschillende dingen die helemaal niets met elkaar te maken hebben.

Ook andere verzekeringen vrijgesteld van Btw

Hoe het zit met andere verzekeringen? Ook deze vormen een uitzondering voor wat betreft Btw. Wil jij een assurantieverzekering afsluiten? Dan hoef jij niet bang te zijn dat er Btw geheven wordt. Ook op assurantieverzekeringen rust namelijk geen Btw. En eigenlijk geldt dit voor nagenoeg alle verzekeringen die we vandaag de dag kennen. Twijfel jij of er Btw geheven wordt over een verzekering die jij af wilt sluiten? Zoek dit dan eerst uit voordat je allerlei aannames doet.

© 2020 toegevoegde-waarde.nl. All rights reserved.

Amstelveenseweg 500, 1081 KL Amsterdam, Netherlands | MERK OP: Archiefversie