Zijn er Btw-vrijstellingen in Nederland?

tax

Iedereen in Nederland krijgt te maken met Btw, zowel consumenten als ondernemers. Niemand kan immers zonder voedsel en daar wordt 9 procent Btw over geheven. Ook op luxeproducten, werkzaamheden en diensten zit Btw. In dit geval gaat het vaak om 21 procent. Toch kennen we binnen ons land ook het zogeheten 0 procent tarief. In de volksmond kunnen we dit ook wel een vrijstelling noemen. Vrijstellingen gelden over het algemeen niet voor consumenten, maar voor bepaalde beroepen of branches. Indien iemand vrijgesteld is van Btw, hoeft hij/zij dus geen vastgesteld percentage aan belasting te betalen over zijn werkzaamheden.

Welke beroepen en branches in ons land zijn vrijgesteld van Btw?

Zoals gezegd kennen we in ons land een aantal beroepen en branches die vrijgesteld zijn van Btw. Neem bijvoorbeeld medisch specialisten. Aangezien zij een belangrijke beroep vervullen, hoeven zijn geen Btw af te dragen over hun werkzaamheden. Hier houdt het echter niet bij op. Zo kunnen onderwijzers of uitvaartondernemers ook vrijgesteld worden van Btw. Dit geldt in sommige gevallen ook voor een erkende kinderopvang. Ook freelance tekstschrijvers en journalisten die inhoudelijke bijdragen leveren voor bijvoorbeeld een krant of tijdschrift zijn vrijgesteld van Btw. Dit geldt niet voor tekstschrijvers die uitsluitend commercieel schrijven.

taxWie bepaalt of jij vrijgesteld wordt van Btw?

Denk jij dat jij een beroep uitoefent in een branche waarbij een Btw-vrijstelling van kracht is? Ga hier nooit klakkeloos vanuit. Stort je eerst op de regels van de Belastingdienst om hier zeker van te zijn. Bepaal dus zeker niet zelf dat jij een vrijstelling hebt. Indien dit niet het geval is, kan dit namelijk behoorlijk wat problemen veroorzaken. Ben jij volgens de regels vrijgesteld van Btw? Dan mag jij op facturen die jij zelf uitschrijft ook geen Btw berekenen. Zet in dat geval op de factuur dat jij vrijgesteld bent van Btw.

Zijn verzekeraars ook vrijgesteld van Btw?

In de wereld van verzekeringen bestaat de nodige onduidelijkheid voor wat betreft Btw. Sommige mensen denken namelijk dat zij bijvoorbeeld Btw betalen over hun aansprakelijkheidsverzekering. Dit is echter niet het geval. Ook over zorgverzekeringen wordt geen Btw betaald. Jij bent in dat geval dus vrijgesteld van Btw. Toch ontstaat er vaak een misverstand. Zorgverzekeraars dragen namelijk assurantiebelasting af. Dit is een percentage van 21 procent. Dit is ook direct waarom het zo verwarrend is. De Btw bedraagt namelijk ook vaak 21 procent. In het geval van verzekeringen is dit dus geen Btw, maar assurantiebelasting.

© 2020 toegevoegde-waarde.nl. All rights reserved.

Amstelveenseweg 500, 1081 KL Amsterdam, Netherlands | MERK OP: Archiefversie